Posted by: sokongsalaf | October 6, 2007

Bila Usama Jadi Boneka Aywan by Mr Maszlee Salafi Pro-Tajdid

Dalam kesibukan aku mencari bahan untuk penulisan aku, aku terjumpa satu blog, iaitu blog terkenal tokoh tajdid segar (pro tajdid) di Malaysia yang sekarang menyambung pembelajarannya di Durham. Jadi di sini aku ingin berkongsi sedikit tentang analsis dangkal yang aku lihat oleh tokoh salafi pro tajdid.
Sdra Maszlee menulis artikle bertajuk surat terbuka kepada Osama Laden, dengan bertawassul kepada Syeikh Salman Oudah kepada Osama Laden. Syeikh ini pernah dipenjarakan oleh KSA kerana tindakan ‘ekstrim’nya melawan pemerintah KSA dan selepas keluar dari tahanan tersebut dia menjadi moderat.
Apa yang kita lihat dalam tulisan tersebut ialah perancangan dan gerak kerja Al-Qaedah sebenarnya bukan dirancang oleh Osama Laden tapi dirancang oleh Abu Awman Aal-Zawahiri. Osama Laden sebenarnya penyantun lemah lembut dan bukan ‘ekterimis’. Jadi surat ini adalah nasihat kepada Osama Laden suruh kembali ke pangkal jalan. Itulah tulisan ‘pakar’ Palestine, tapi tidak pernah cerdik dengan politik antara bangsa. Kebodohan terserlah bila mengeluarkan tulisan dalam paragraph berikut.

Pengeboman di London, pengeboman di Madrid, pengeboman di Amman, pengeboman di Turki, pembunuhan warga Iraq, hatta dari kalangan kaum Sunni (yang tidak sealiran dengan al-Qaeda), kes pertempuran Fatah Islami di Nahr al-Barid Lubnan, dan pelbagai lagi kekacauan yang telah ditimbulkan oleh al-Qaedah. Kesemuanya ini bertentangan dengan ajaran Islam dan juga bertentangan dengan al-Quran dan Sunnah Nabi Muhammad SAWmenurut Oudah. Oudah memetik di dalam suratnya, hadis Rasulullah SAW yang melarang kaum muslim daripada membunuh hatta haiwan sekecil anak burung sekalipun. Beliau juga mengingatkan Osama tentang dosa membunuh orang yang tidak berdosa yang bakal dibawa oleh Osama untuk bertemu dengan Allah di padang mahsyar nanti. [Tulisan Syeikh Maszlee]

Mungkin oleh kerana kurang pembacaan dan analisis berita maka Syeikh Pro Tajdid terbabas menuduh orang Islam melakukan pengeboman di London dan Madrid. Banyak berita tentang pegeboman ini adalah di sembunyikan oleh pihak media dan negara terbabit. Homepage jihadunspun sendiri menafikan beberapa tuduhan yang dilakukan ke atas umat Islam. Malah pengeboman sendiri penuh dengan unsur konspirasi negara kufr.

Selepas baca artikel gaya analisis anak-anak ini, makin aku melihat bagaimana Osama yang menjadi Hero sekarang rupanya boneka kepada Abu Ayman dan Osama sebenarnya orang yang baik2 yang jahat mempengaruhinya adalah tu si Abu Ayman tu. Dialah dalang keganasan dunia yang sebenar, siapa? Abu Ayman tu. HA HA HA akhirnya Amerika Syarikat gelak sendiri Maszlee Malik boleh diguna untuk dakyah mereka. Mungkin Maszlee ini sudah menjadi tumpul pemikiran politiknya semenjak terlibat dengan gerakan salafi, tak gitu.


Responses

  1. lan web mana dia tulis, aku tak jumpa artikel asal tu. funny jugalah

  2. mungkin dia terlepas pandang kot

  3. AKUM.
    Ustaz mazlee malik kata ramai orang macam anda ini di Malaysia makin dilayan makim hampeh.

    Bukan boleh pakai sangat, bodoh!

  4. Waalaikum,
    Maszlee Malik tu siapa? ada kenal ke! oh baru saya ingat ustaz yang kononnya pandai analisis politik dunia di kalangan salafi tu.
    Untuk orang yang macam saudara bolehlah baca analisis macam dia, cuba baca analsis terbaru dia, letupan madrid dan pengeboman London ciptaan Muslim, betul ke?
    Sumber mana dia pakai, surat khabar kafiaq ke, kalau dia ada proove bak mai sini. Maszlee Malik ini sekarang dah dibenci oleh orang2 JIM adik mat oii, ramai dah sungut pasal peel perangai dia. Aaku boleh senarai perangai ‘hipokrit’ dia.

    Nak tak?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: