Posted by: sokongsalaf | October 30, 2007

Hikayat Shah Dan Kasim Baba – Sebuah Epik Salapi

Sha dan Kassim ada seorang Bendhara yang spastik di Negeri Matahari Tenggelam. Mengikut riwayat yang dicheritrakan negeri dinamakan Berliis oleh pedagang-pedangan Arab. Namun pedagang-pedagang Eropah menyebut nama negeri antah berantah ini dengan Perileys. Oleh kerana berlaku huru-hara dalam perebutan kuasa di Negeri tersebut. Akhirnya rakyatnya membuat keputusan, kerana tidak tahan dengan pertelingkahan politik dari pemimpin yang cerdik pandai, penduduk sepakat untuk memilih seorang pemimpin yang terencat akal untuk menjadi Bendahara.

Dikeranakan ramai yang sangat orang yang down sindrom dari Parti yang dipilih untuk memerintan iaitu parti AMANU (sebuah parti komponen MIC), maka mereka memerlukan seorang yang paling bodoh untuk memerintah dana menjadi Bendahara. Akhirnya dibuatlah pemilihan calonnya
1) Paling bodoh
2) Keturunan orang yang bodoh.

Akhirnya diringkaskan cerita dikeranakan ada keturunan bodoh dalam genetik Shah dan Kasim, iaitu keturuan Kasim Baba dalam hikayat 1001 malam (Arabian Night) maka si Shahdan Kasim terpilihlah menjadi Bendhara. Diringkaskan cerita Shahdan Kasim ini akhirnya memilih seorang untuk memberi PETUA melihat tatacara sembahyangnya rakyatnya, cara berqunut subuh dll. Akhirnya terpilihlah seorang Tukan Petua hingusan (paling muda). Namanya AS RI (iaitu ringkasan dari nama Amerika Syarikat dan Republik Indonesia), AS RI inilah dalam tugasnya adalah untuk membasuh kentut Shah Dan Kasim dan AS RI juga diberi jawatan sebagai Penglipur Lari dalam negeri antah berantah ini.. Setiap kali Shah dan Kasim meleleh air liur basinya itu, AS RI inilah yang menjilatnya. AS RI ini telah dikutuk dan dilaknat oleh Rasul Dugong iaitu kawannya yang dulu sama-sama menjaga sapi-sapi di Negara Angkawasan Baru Balik.

Semalam Shah dan Kasim meracau lagi menjawab berita dia berkata;
Kepada golongan tersebut, saya dengan rendah diri menjemput mereka bermuzakarah bagi mencari penyelesaian dalam isu ini. Perlis tidak pernah bimbang untuk bermuzakarah dengan sesiapa pun dalam bab agama.
Kalau ada undang-undang Beriliis yang dikatakan menyeleweng dari al-Quran dan sunah, tunjukkan kepada saya supaya saya boleh membuangnya serta-merta. Tetapi kalau ada amalan salah yang diguna pakai di tempat lain, saya ingin betulkan.
petikan dari Akbar Meloya.
Tiba-tiba rakyat berteriak kepada Bendahara yang biul itu, “Banyak Shah dan Kassim,
Orang berzina di Perlis ada kena sebat 100kali ke.?

AS RI mendengaq ucapan itu akhirnya terkejut, sambil meleleh air matanya, kerana lepas ini banyak parti pembangkang akan menyerang Tuannya Shah dan Kasim. Sakit demam Tuannya itu dia yang tanggung akhirnya hari ini dia berfiqia’ macam mana nak urus perkara ini. Aku pandai beri petua tentang haid dan nifas untuk perempuan menapouse aja. Hari ini aku kena jawap bab negara mampuih aku. Katanya dalam hati sambil mengorek membuang tahi hidung Shah dan Kassim kesayangannya itu.

AS RI sedang melihat zakat dalam negeri Beriliis untuk membebaskan diri, kerana dia sekarang hamba Mukkatab kepada Shah dan Kassim.

Advertisements

Responses

  1. awat jadi lagu tu, keji sungguh mufti aliran silapi nih, dah jadi hamba Shah dan kasim, bila nak jual?

  2. aku kesian sama wahabi ini, bila jawatan di tawar pada Rasul Dahri, dia tolak kerana takut tidak akan laksanakan hukum islam dan cakap islam, tapi bila ASRI terima, dia terus ampu pemerintah.
    Jadi syaitan bisu, ulama kalah dengan menteri besar…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: