Posted by: sokongsalaf | February 14, 2008

Rasul Dahri Ibn Taimiyyah Terjebak dalam Aqidah Mujassimah

Dahulu kala di zaman pengembaraan Ibn Batutah kononnya dia bertemu dengan seorang yang dianggap sewel, orang itu mengajar di Masjid dalam bab Nuzul, orang itu turun dari Mimbar ke bawah dan kemudiannya berkata, “Allah turun dari langit macam aku turun dari mimbar ini”. Inilah pertuduhan yang terpaksa dihadapi oleh Ibn Taimiyyah. Namun akhirnya nama Ibn Taimiyyah telah dibersihkan kerana fakta kesahihan cerita dan dimensi masa yang berlainan dengan tarikh kedatangan Ibn Batutah ke Masjid Damsyik. Ini kerana pada masa itu Ibn Taimiyyah sudah berada dalam penjara.

Hari ini kes yang sama juga muncul, bila seorang Syeikh Salafi Malaysia Rasul Dahri Ibn Taimiyyah yang mengisyaratkan anggota badannya bila menceritakan sifat Tuhan, amalan ini adalah amalan mujassimah Allah dan telah ditegur oleh seorang orang kuat kerajaan UMNO Perlis iaitu SSSamak Mufti Asri Ibn Batutah. Kononnya dia menjawab soalan tentang sikap Rasul Dahri Ibn Taimiyyah ini. Akhirnya kesempatan telah muncul, Asri Ibn Batutah tidak melepaskan peluangnya untuk menulis dalam kitab pelayarannya iaitu Al-Ahkam dot net. Kali ini pukulannya bisa mengenggarkan kredibliti Syeikh Salafi Malaysia yang tua bangka itu.

Dalam hikayat Ibn Taimiyyah beliau tidak pernah mebela diri dari tuduhan Ibn Batutah, tapi kali ini hal yang berlainan sekali berlaku, Rasul Dahri Ibn Taimiyyah mengakui secara tersirat tentang perbuatannya, tapi menafikan aqidahnya menyamakan anggota badannya dengan Allah. Kali ini Rasul Dahri telah terperangkap kerana membela diri sambil mengakui apa yang dilakukannya. Maka Hikayat Pelayaran Al-Ahkam dot net yang dikarang oleh SSamak Mufti Asri Ibn Batutah telah disahihkannya. Inilah jawapan Ustaz Salafi yang menunjukkan kebodohan dan putarbelitnya; http://www.4shared.com/file/36718407/c019bc34/Rasul_Dahri_Menjawab_Kekliruan_Dr_Asri_Dalam_Hal_Asma_wa_sifat.html

Mungkin satu masa ustaz Rasul Dahri Ibn Taimiyyah akan mengambil jadual Dr Asri Ibn Batutah kemudian anak muridnya akan menceritakan bahawa Asri Ibn Batutah berada di Perlis masa itu, sedangkan Rasul Dahri berada di Singapura dan bukti di passport sendiri mengatakan bahawa Dr Asri tidak memasuki Spore pada masa itu. Jadi mana dia dapat melihat Rasul dahri menggayakan tangannya semasa membaca ayat tangan Allah. Maka si kuncu-kuncu Rasul Dahri Ibn Taimiyyah itupun berpuas hati kerana ada jawapan kepada kesilapan gurunya.

Sentiasalah mereka berada dalam kebodohan.

Advertisements

Responses

  1. Sila D/L fakta dibawah:

    [audio src="http://rasuldahri.com/download/index.php?dir=MP3%20Kajian%20ImamSyafie%202008/Akidah%20dan%20Manhaj/&file=080131%20Kekeliruan%20Mohd%20Asri%20dalam%20Menjawab%20persoalan%20Akidah%20-%20Nama%20dan%20Sifat%20ALLAH%20%28Jln%20Eunos%29.mp3" /]

  2. Catatan Dari Qaul Iblisss…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: